KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Tässä joitakin kysymyksiä, joita meiltä on kysytty ja joihin olemme kysyjille vastanneet. Päivitämme tätä osiota sitä mukaa kun kysyttävää tulee. Ja meillä on hyviä vastauksia :-)

Mitä artesaani tarkoittaa jäätelössä?
Artesaanius tarkoittaa sitä, että päätetään valmistettavan tuotteen - tässä tapauksessa geloton suhteen - että jäätelö tehdään tuotannon jokaisessa vaiheessa mahdollisimman laadukkaasti, oikomatta ja mistään oleellisesta tinkimättä. Jätskilän tapauksessa se tarkoittaa isoa määrää käsityötä niin itse gelaton valmistuksessa kuin sen pakkaamisessakin. Halusimme esimerkiksi toimia niin, että gelatomme on pakattu värikkäisiin ja persoonallisiin pakkauksiin, joissa jokaisella maulla on oma tunnistettava ulkonäkönsä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki etiketit liimataan yksi kerrallaan purkkien kylkiin ja kansiin kiinni. Etikettien suunnittelu on tehty omin jyväskyläläisvoimin ja logossa käytetty savolaisia taiteilija-apuvoimia. 

Onko valikoimassa laktoosittomia makuja?
Valmistamme laktoosittomana mm suklaa, wanilja, piparkakku, terva ja mansikka gelaton. Myös kaikki sorbetit ovat laktoosittomia ja sen lisäksi myös vegaanisia. Kauppojen valikoimat tulevat hiukan vaihtelemaan, joten kaikkija makuja ei välttämättä löydy kaikista kaupoista. Kannattaa laittaa viestiä meille, jos kaipaa lisätietoa tähän liittyen.

Miten gelato eroaa tavallisesta jäätelöstä?
Gelato eroaa perinteisestä perinteisestä (suomalaisesta) jäätelöstä siinä, että se tehdään täysmaitoon. Myös gelatoon valmistusvaiheessa vatkattavan ilman määrä on huomattavasti tavallisia jäätelöitä pienempi. Eroja tulee myös rasvan määrässä; gelatoissa rasvaa on kermajäätelöitä vähemmän - yleensä noin 5-10 prosenttia. Lisäksi gelaton tarjoilulämpötila on oleellinen osa sen makua: gelato parhaimmillaan noin -12-14 asteisena. Purkki kannattaakin ottaa temperoitumaan (lämpenemään) esim. jääkaappiin noin vartiksi ennen herkuttelua.

Miksi eri mauissa on eri määriä gelatoa?
Kaikissa purkeissa on vähintään 330 grammaa gelatoa, joissakin voi olla enemmänkin. Purkit täytetään käsityönä, jolloin määrät hiukan vaihtelevat - tosin gelaton ystävän eduksi, sillä vähempää kuin 330 grammaa ei purkissa ole. Toiset mauat ovat "tuhdimpia" kuin toiset, eli niissä on erittäin vähän ilmaa mukana (mm. pistaasi, tyrni-vadelma ja nocciola). Näissä purkeissa on millilitramääräisesti vähemmän gelatoa, mutta painomääräisesti sama määrä kuin muissakin. Turhasta ilmasta ei kannata maksaa.